Kumppanuusmaatalous 

09.01.2023

Kumppanuusmaatalous on ruoan tuottajan ja kuluttajan tai muiden kumppaneiden (esim. ravintola, päiväkoti, koulu) yhteistyötä. Kuluttaja sitoutuu satokaudeksi kerrallaan ostamaan tietyn osan kumppanuustilan sadosta tai muusta tuotannosta.  Viljelijä puolestaan sitoutuu tuottamaan ruokaa sovitusti ja parhaan taitonsa mukaan.

Kumppanuusmaatalousmalli on yksi keino olla lähempänä ruokansa alkutuotantoa ja osallistua myös itse ruoan kasvattamiseen. Kuluttaja saa kumppanuuspelloltaan keittiöönsä tuoretta ja kestävästi tuotettua lähiruokaa tietäen, kuka hänen ruokansa on kasvattanut. Hänellä on myös mahdollisuus vaikuttaa seuraavan kauden raaka-aineisiin. Tuottaja puolestaan hyötyy jakaessaan maatalouden riskit yhdessä kuluttajan kanssa, eikä hänen tarvitse etsiä tuotteillensa ostajia kilpaillen samalla markettien hyllypaikasta.

Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatila Kaupunkilaisten oma pelto perustettiin 2011, kun joukko helsinkiläisiä perheitä halusivat japanilaisen Teikei-mallin mukaisesti saada luonnonmukaisesti kasvatettuja kasviksia. Omalla Pellolla toteutetaan luomuviljelyä sekä biodynaamista viljelyä, joka ottaa erityisen kokonaisvaltaisesti huomioon luonnon monimuotoisuuden sekä ympäristön, eliöiden, eläinten ja myös ihmisten ekologisesti kestävän hyvinvoinnin. Sen jälkeen Suomeen on perustettu useita muita tiloja. Tänä päivänä Suomesta löytyy noin 20 kumppanuusmaatilaa eri puolilta Suomea.