Millaista on ympäristöystävällinen ruoka?

12.01.2023

Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen. Siksi ei ole ihan sama, että mitä suuhunsa panee. Hiilijalanjäljen ajatteleminen voi auttaa sinua vähentämään kulutusvalintojesi ympäristövaikutuksia. Verkossa on erilaisia työkaluja, joiden avulla voit arvioida oman hiilijalanjälkesi.

Ruoan ilmastovaikutukseen eli hiilijalanjälkeen vaikuttaa se, miten ruoka on viljelty, lannoitettu, kasvatettu, korjattu ja jalostettu.  Tuotteen hiilijalanjäljen tunnistaa CO2 ekv/kg-merkinnällä, jossa eri kasvihuonekaasut on yhteismitoitettu CO2:na. Ekv viittaa ekvivalenttiin, joka tarkoittaa täydellisesti samanarvoista.

Ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti juureksia, vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, marjoja ja viljatuotteita. Kohtuullisen hiilijalanjäljen sisältävään ruokavalioon mahtuu vielä tietyt kalat, maitotuotteet ja broilerit. 

Hiilijalanjäljen ajatteleminen voi auttaa sinua vähentämään kulutusvalintojesi ympäristövaikutuksia. Verkossa on erilaisia työkaluja, joiden avulla voit arvioida oman hiilijalanjälkesi.